Hızlı Okuma Nedir ve Teknikleri Nelerdir?
Hızlı Okuma Nedir ve Teknikleri Nelerdir? Okuma, göz-beyin koordinasyonu ile beyinde gerçekleşen bir faaliyettir. Gözle görülen yazının, beynin görsel alanına aktarılarak beyinde anlamlandırılmasına okuma denir.
Hızlı Okuma Nedir ve Teknikleri Nelerdir? Okumanın birde hızlı okuma şekli vardır. Bizde bu yazımızda okuma ve hızlı okuma hakkında merak edilenleri ele aldık.
Okuma Nasıl Olmalıdır
Okuma sessiz gerçekleştirilen bir etkinliktir. Bu okuma biçimi metne hâkimiyeti artırmaktadır. İlkokulda okumaya başladığımızda harfleri tanımak için seslendirme yapılır. İşitme duyusuna öncelik verilir. Böylece sesli okuma tarzı alışkanlık haline gelir. Heceyle başlanan okuma, kelimelerle devam eder. Bu çalışmalar bizim bilindik okuma stilimizi oluşturur. Sonra bu stil sesli okuma alışkanlığına dönüşür. Bu okuma alışkanlığı yıllar içinde sürekli pekiştirildiği için bunu değiştirmek zordur. Yeni bir okuma biçimi öğrenene kadar bu durum devam eder. Bir metni okumak sessiz olmalıdır.
Farklı Bir Okuma Stili Var Mıdır
Normal okuma sisteminde okuma hızınız dakikada 150-250 kelime aralığında olacaktır. Eğitim, bilgi, kültür seviyesine göre bu oranlar arasında değişmeler gözlemlenebilir. Hızlı okuma dakikada 350 kelimeden fazla okumakla gerçekleşir. Bildiğimiz tarzda okuma yöntemlerinden farklı okuma biçimi öğrenmekle bu gerçekleşir. Kısaca bildiğimiz ve alışık olduğumuz tarzın dışında bir okuma stili vardır. Bu okuma biçimine hızlı okuma denilmektedir.
Hızlı Okuma Nedir
Hızlı okuma, görme alanını genişletme, doğru odaklanma, aynı zamanda duraklama ve sıçrama hareketlerinin en aza indirilerek okuma hızının en üst seviyeye çıkarılmasıdır. Normal okuma sisteminde kelimeleri tek tek görürüz. Her kelime geçişinde sıçrama ve duraklamalar yaparız. Bu tür okuma hem göz yorgunluğuna sebep olur hem de okuma hızımızı düşürür.
- Kelime kelime okumanın örneği:
Hızlı / okursan / daha / iyi /anlarsın.
Örnekte gördüğünüz gibi 5 kelimelik bir okumada 5 durak 4 sıçrama hareketi yapılmaktadır. Hızlı okuma bu süreci tam tersine çevirir. Kelimeleri grup grup görmemizi sağlar. Sıçramaları düşürerek göz hareketlerinizi hızlandırır.
- Bir diğer örneğe bakalım.
Hızlı okursan / daha iyi anlarsın.
İkinci örnekte hızlı okumayla 5 kelime 2 durak bir sıçrama hareketiyle okunur. Hızlı okuma stiliyle, normal okumanın 2-3 katı bir hıza ulaşılır. Daha fazla kelime daha kısa sürede okunur. Hızdaki bu artışla birlikte anlama hızımız ve oranımız da artar.