Gebelikte Folik Asidin Önemi
Anne olmak isteyen bayanlar, hamilelik kararının verdikleri andan hamileliğin 12. Haftasına kadar folik asit alınması uzman doktorlarca tavsiye edilmektedir. Çünkü gebelikte folik asidin önemi oldukça fazladır. Ve Anne karnındaki bebek için hayati bir öneme sahiptir.
Gebelik süresince düzenli folik asit alımında doğan bebeklerin merkezi sinir sistemlerinde olası sorunların önüne büyük oranda geçmektedir. Bebeklerde görülen omurganın açık kalması, beyin kafatası kemiğinin dışarıda olması ve beyin gelişim geriliği gibi sorunların yüksek oranda önüne geçmektedir. Çünkü bebeğin merkezi sinir sistemi daha anne karnında iken gelişmeye başlamaktadır. Eğer anne adayı folik asit bakımından yetersiz beslenirse bebekte bu tip sorunların oluşması riski oldukça fazladır.
Folik Asit Nedir?
Folik asit, B vitamini familyasındandır. DNA sentezi ve hücre bölünmesi aşamalarında önemli yeri olan bir vitamin çeşididir. Folat ya da B9 vitamini olarak da tanınmaktadır.
Folik Asit Eksikliğinin Belirtileri
Vücutta folik asit miktarının yetersiz olduğu durumlarda ise aşırı yorgunluk, kansızlık, unutkanlık, baş dönmesi, nefes darlığı gibi belirtileri mevcuttur. Bu belirtiler diğer bir B grubu vitamini olan B12 eksikliğinde de görülebileceğinden, hangisi ile ilgili olduğunu anlayabilmek adına uzmana danışılmalıdır. Vücuttaki folik asit miktarını çeşitli şekillerde ölçmek mümkündür. Bunun için doktora gittiğinizde kan tahlili yapılabilir ve kanınızda ne kadar folat ve B12 olduğu görülebilinmektedir.
Folik Asit Kaynağı Besinler
Folik asit kaynağı besinler ise şu şekildedir; Ispanak, semizotu, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, kuru fasulye, nohut gibi bakliyat türleri, buğday özü, mayalı yiyecekler, yumurta sarısı doğal folik asit içermektedirler. Ayrıca ekmek, pirinç, makarna gibi besinlerde folik asit bakımından oldukça zengin besin türleridir. Folik asit içeren sebzeler tüketilirken, en ideal olanı buharda hafifçe pişirilmeli ya da çiğ şekilde tüketilmelidir.