Hamilelikte Şeker Yükleme Testi
Bu yazımızda sizlere hamilelikte şeker yükleme testi hakkında hazırladığımız bilgilere yer vermekteyiz.
Gebelik döneminde kaçınılması gereken konulardan biri ve en sık rastlanan urum diyabettir. Yaşamı boyunca diyabet belirtilerinden birini dahi göstermemiş birinde bile gebelik döneminde yaşayabileceği düzensiz insülin ritminden dolayı diyabet hastalığı kendini gösterebilmektedir. Genel mana da hamilelik geçirenlerin %3 ile %10 arasında yaşanılan bu hastalığa gestasonel diyabet adı da verilmektedir. Gebelik döneminden önce şeker hastalığı kendisinde var olan kişiler kan şekeri değerlerini kontrol altında tutmakta oldukça zorlanmaktadırlar. Bu sebep den bütün hamilelerin kontrol altında tutulması gerekmektedir.
Şeker Yükleme Testi Nedir?
Oral olarak glikoz tolerans testi, hamilenin insülin değerlerini ölçmek ve bu sayede anne adayının diyabet riski taşıyıp taşımadığını anlamaya öğrenmeye imkân sağlayan testin adıdır.
Anne olacak adaya içerisinde 50 gr şeker bulunan bir besin veya şerbet gibi şekerli su verilerek daha sonrasında anne adayının diyabet belirtileri incelenerek şeker dengesine ve insülin değerlerine bakılır.
Şeker Yükleme Testi Ne Zaman Yapılır?
Anne adayının gebeliğinin en başında açlık şekeri kontrol edilir ve bu kontrol esnasın da herhangi bir risk ortaya çıkmazsa gebelik döneminin 24. Ve 28. Haftalarına müteakip şeker yükleme testi yapılır. Böylelikle kandaki şeker değeri ve insülin dengesindeki değişim gözlemlenerek anne adayının diyabet riski olup olmadığı gözlemlenmiş olur.
Şeker yükleme testi zararlı mı? Diye bütün anne adaylarının kafasını kurcalayan bir soru akla gelmektedir. Bazı doktor ve araştırmacılara göre gebelikte şeker yükleme testinde verilen 50gr veya daha yüksekteki şeker miktarı hem anneye hem bebeğe zararlı olduğunu söylemekte ise de bir yapılan araştırmalar zararının neredeyse hiç yok denecek kadar az olduğuna karar verilmiştir.