Yaşam

Öğrenci Koçu Ve Öğrenci Arasındaki İletişim

Öğrenci koçu ile öğrenci arasında öncelikli duygu güven ve sıcaklıktır. Öğrenci samimi ve huzur bulduğu ortamda kendi ile ilgili ipuçları verir. Belki de kendine bile itiraf etmediği başarısını engelleyen unsurları görüşmeler sonucunda açığa çıkarır. Öğrenim hayatı ve süresi oldukça yoğun ve yıpratıcı bir dönemdir. Öğrencinin duygusal, ruhsal ve fiziksel değişimi duygularında dalgalı bir süreçtir. Özellikle üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanırken kaygı düzeyi çok üst seviyelerdedir. Tam da bu dönemde ihtiyacı olan şey olumlu, düzeyli ve çözümcü yaklaşımlardır. Öğrenci koçu burada devreye girer. Nasihatler vermek yerine sorumluluk verir. Bahaneler yerine alternatif yollar sunar. Öğrenciyi yargılamadan, yorum yapmadan veya söylediklerini çarpıtmadan etkin bir şekilde dinler, dinleme sürecinin sonunda doğru soruları sorarak çözümleri yine öğrenciye buldurur. Kararları öğrenci koçu değil öğrencinin kendisi verir. Öğrencinin başarılı olabilmesi için hedeflerinin ulaşılabilir olması da son derece önemlidir. Uçuk kaçık hayaller veya daldan dala atlayan istikrarsız hedefler öğrenciyi başarıdan uzaklaştırır. Seçtiği meslek dalına kavuşma yolunda çıkabilecek engeller ve bunları nasıl aşması gerektiği belirlenir.

Uygulanacak Yöntemler

Öğrenciye mesleki eğilim testi uygulanır. Hayalindeki meslek ile kendi ilgi ve yetenekleri karşılaştırılır. Aralarındaki uyum belirgin ise yapılması gerekenler belirlenir. Eğilim diğer mesleklere doğruysa alternatif meslekler düşünmesi için motive edilir.

Öğrenci koçluk yapıldığı dönemde inanç ve değerlerine saygı duyulmalıdır. Kişilik testi uygulanmalı, güçlü ve zayıf yönleri açığa çıkarılmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu