Kulak Tıkanıklığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Kulak Tıkanıklığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi! Kulak tıkanıklığı tek kulakta ya da iki kulakta birden ortaya çıkabilir. Ses titreşimlerinin işitme kanalına düzgün şekilde iletilmemesinden kaynaklanmamaktadır.
Kulak Tıkanıklığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi! Sesleri az ve yanlış duyma gibi bozukluklara neden olan bu durum, bir haftadan uzun sürdüğünde mutlaka muayene edilmesi gerekir. Muayene sonucu elde edilen verilerle sebep belirlenmeli ve ardından tedaviye başlanmalıdır.
Kulak Tıkanıklığı Belirtileri
Kulak tıkanması belirtileri, nedenlerine göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak kulak tıkandığında aşağıdaki semptomlar görülmektedir.
- Kulakta şiddeti artarak devam eden çınlama
- Şiddeti değişen işitme kaybı
- Zaman zaman zonklama şeklinde de olan kulak ağrısı
- Baş dönmesi ve buna bağlı denge kaybı
- Kulakta akıntı meydana gelmesi
Tıkanıklık tek kulakta ise sadece bir kulakta bu belirtiler görülmektedir.
Kulak Tıkanması Nedenleri
Kulaklarda tıkanıklık değişik sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Tek ya da iki kulaktaki kulak tıkanıklığı nedenleri bu şekildedir:
- Buşon: Kulak kiri olarak da bilinen buşon tıkanıklığın en büyük sebebidir. İç kulağı dışarıdaki bakteri ve enfeksiyonlara karşı koruyan bu sıvı sarı renklidir. Zaman zaman kulakta fazla salgılanması tıkanmaya neden olur. Bu durumda mutlaka doktor kontrolünde temizleme gerçekleştirilmelidir.
- Dış kulak iltihabı: Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar ya da mantarlardan kaynaklanan dış kulak iltihabı tıkanmaya sebep olur.
- Akut otitis media: Orta kulak iltihabı sonucu bu bölgede yaşanan sıvı birikmesi kulak tıkanmasına neden olmaktadır. Bu duruma akut otitis media denmektedir.
- Seröz otitis media: Hiç bir sebep yokken orta kulak bölgesinde sıvı birikmesine verilen isimdir. Bu sorun da kulakların tıkanmasına sebep olmaktadır.
- Östaki fonksiyon bozukluğu: Boğaz, burun ve orta kulak arasında geçişi sağlayan kanala östaki borusu adı verilir. Bu kanalda zaman zaman yaşanan fonksiyon bozuklukları tıkanmaya neden olmaktadır.
Kulak Tıkanması Tedavisi
Rahatsızlığın tedavisi için ilk olarak nedenlerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması gerekir. İltihaba bağlı tıkanıkların tedavisinde antibiyotik kullanılmaktadır. Kulak kiri sebebi ile oluşan tıkanıklık için özel kulak damlaları kullanılmaktadır. Ayrıca antihistaminikler ve dekonjestanlarda tedavi için kullanılan diğer ilaçlardır. İlaçların mutlaka doktor kontrolünde alınması gerekir. Uzun süre yaşanan ya da sürekli tekrar eden durumlarda daha farklı kulak tıkanıklığı tedavisi uygulanmaktadır.