Sanal Gerçeklik – Oculus Rift
Gün geçtikçe teknoloji ürünleri hayatımıza daha çok giriyor. Günümüzde teknoloji ile olan bu iletişim artık bağımlılık noktasına kadar gelebiliyor. Hayatımıza bu kadar giren teknoloji günlük hayattaki bir çok aktiviteyi sosyal medya ile sanallaştırmış durumda. Peki teknoloji yaşadığımız ortamı da sanallaştırabilir mi? Bunun cevabı evet. Sanal gerçeklik gelecek günlerde, ortam sanallaştırma işini de başarmış olacak.
Sanal Gerçeklik
Şu an sanal gerçeklik için çalışmalar büyük bir hızla sürüyor. Bazı firmalar şu an sanal gerçeklik sağlayan prototip ürünler tanıtıyor. Sanal gerçeklik için tanıtılan ürünlerden birisi de Oculus Rift.
Oculus Rift Nedir?
Oculus Rift bir sanal gerçeklik ürünüdür. Teknik anlamda Oculus Rift portatif bir monitördür. Bu monitörü başınıza takıyorsunuz ve monitör, üzerindeki sensörler sayesinde, başınızın hareketine göre görüş alanınızdaki içeriği yeniliyor. Aslında bu olay, panoramik fotoğraflara bakmak için, akıllı telefonlarda bulunan ve telefonun sensörlerini kullanarak, telefonun hareketlerine göre resmi döndüren özellik ile aynı şey. Arasındaki fark, bu monitörü kafanıza takıyorsunuz ve kontrolü kafanızla sağlıyorsunuz. Diğer önemli fark ise, Oculus Rift, sağ ve sol göz için farklı görüntüler veriyor.
Oculus Rift Ne Zaman Kullanıcıya Sunulacak?
Oculus Rift şu an hala geliştirme sürecindedir. 2015 CES fuarında tanıtılan Oculus Rift, ilk hedefi oyun sektörü için geliştirdiği deneme ürününü kullanıcıların beğenisine sunmuştur. Oculus Rift cihazının ilk hedefi oyun sektörü ve bu sektörde kullanılacaksa, klavye veya tuşlarla ilişkisinin olmaması gerekiyor. Oculus Rift bunun için önlem almış ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin geliştirdiği Project Holodect sayesinde Playstation’ın hareket algılayıcısı Razer Hydra ile iletişim kurup, kullanıcının klavye ile ilişkisini keserek daha fazla kullanıcı deneyimi sunmayı başarmıştır. Ayrıca kullanıcı deneyimi ve daha fazla sanal gerçeklik için bir de kullanıcının adımlarını algılayan, 360 derece dönebilen, zıplama, eğilme ve koşmayı algılayan Virtuix Omni projesi eklenmiştir.
Oculus Rift, şu an için sadece oyun sektörü için geliştirmeler yapsa da, bir çok alanda kullanılabilecek bir teknolojidir. Gelişime açık, umulandan fazla maddi destek alması, umulandan fazla popüler olması ve açık kaynak kod özgürlüğü sayesinde çok hızlı gelişeceğe benziyor.