Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu Nedir?
Hava sıcaklıkları ne kadar yüksek olsa da ateş, halsizlik ve kas ağrılarından şikayet eden pek çok kişiye rastlamaktayız. Soğuk algınlığı olarak bildiğimiz üst solunum yolları enfeksiyonu klimalar, soğutma sistemleri ve deniz-havuz kaynaklı oluşabilmektedir. Üst solunum yolu, burun ve ağızdan başalayarak ses tellerine kadar uzanan kısıma verilen isimdir. Bu bölgenin virüs veya bakteriler tarafından istila edilmesi sonucu salgılarda artış görülür ve bu salgılar atılamadığı için tıkanıklıklara sebep olur.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri burun akıntısı, hapşırık, gözlerde sulanma, ateş, öksürük ve kızarıklık olabilmektedir. Vücut ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık gibi şikayetlere de rastlanabilmektedir. Bu belirtiler virüsü aldıktan yaklaşık 1-3 gün içerisinde kendini gösterir. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı sarılma ve öpüşme ile kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Gripten farkı; baş ağrısı olmaması ve boğaz ağrısının görülmesidir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıldır?
Üst solunum yolları enfeksiyonu genellikle virüsler sebebiyle oluştuğu için antibiyotik tedavisi işe yaramam
aktadır. Eğer bakteri kaynaklı bir enfeksiyon ise tedavi için antibiyotik kullanılmaktadır. Hastalar bol sıvı alınımına özen gösterirler. Bu rahatsızlığı rahat bir şekilde atlatabilmek için evde bazı tedavi şekilleri uygulanmaktadır. Burun tıkanıklığını azaltmak amacıyla burun yollarını nemlendirmek önemlidir. Nemli hava boğaz ağrılarını azaltır ve rahat nefes almayı sağlar. Yatmadan önce sıcak bir duş almak sinüslere sıcak kompres uyguladığı için nefes alabilm
eye yardımcı olacaktır. Ayrıca burun tıkanıklığı için spreyler kullanılmaktadır. Fakat bu spreyler üç günden fazla kullanılırsa durumu daha da kötüleştirebilir. Düzenli ve verimli bir uyku da bu hastalığın atlatılmasında son derece önemlidir.