Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozuklukları Nedenleri
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu rahatsızlıkları bir kaç sebep dayanmaktadır. Bu sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Kalıtım: Kalıtımsal anne ve babadan bebeğe geçtiği veya yatkınlık gösterdiği gözlenmiştir. Aileler üzerinde yapılan çalışmalardan ve analizlerden elde edilen veriler de DEHB rahatsızlığı olan çocukların anne babalarında hiperaktivite bozukluğu rahatsızlığını küçük yaşlarda etkileri olmuş olduğu ve kalıtım, genetik ile bebeklere geçebileceği sonucu elde edilmiştir. Yine ikiz bebeklerde tek yumurta ikizlerinde birlikte bu rahatsızlığa yakalanma oranı % 80-90, çift yumurta ikizlerinde bu rahatsızlığa yakalanma oranı % 30’dur. Genetik olarak bazı genlerin bu rahatsızlığı nesillere taşıdığı düşünülmektedir.
Beyindeki yapısal işlev farklılıkları: Dikkatin yoğunlaşması, dikkatin sürdürülmesi, davranışların kontrol edilmesi, davranışlarda ve tutumlarda planlama yapılmasından sorumlu olan alanlarda ön bölge olan limbik sisteminin normal çocuklara nazaran daha küçük yapıda olduğu yada farklı bir simetri de olması söz konusudur. Saptanılan bu farklılıkların DEHB rahatsızlığına sebep olabileceği düşünceleri vardır, ancak bu incelemeler bir tanı aracı olarak kullanılmamaktadır.
Çevresel nedenler: Çevresel etkiler Doğrudan DEHB’na neden olmaz fakat genetik olarakhiperaktivite bozukluğu yatkınlığı olan çocuklarda yakalanma riskini artırır:
Doğum öncesi: Gebelikte hastalanma, alkol, sigara ve ilaç kullanımı, bebeklerin anane karnında iyi beslenememesi sonucu gelişememesi ve beyin yapılarının gelişmemesi durumu hiperaktivite bozukluğu hastalığına yol açar.
Doğum sırasında: Erken doğum, kordonun bebek boğazına dolanması ve bebeğin hayati tehlike atlatması gibi doğum komplikasyonları.
Bu nedenlerin kesin olarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu rahatsızlığına yol açtığı ispatlanmamıştır, ancak davranış sebepleri araştırıldığında beyinsel fonksiyonların bu sebeplerle gelişmediği ve gelişim yavaşlığının bu rahatsızlığa dolaylı olarak etkidi anlaşılmaktadır.