Hamilelik

Dış Gebelik Nedir

Ortalama son 20 yıldan bu yana sıklıkla karşılaşılan dış gebelik tedavisi olan bir durumdur. Normalde gebelik, rahmin içerisinde ve arka duvarına embriyonun yerleşmesi ile oluşur. Dış gebelik olarak adlandırılan olayda embriyo rahmin dışında bir yerde gelişmektedir.

Dış Gebelik Sebepleri

Peki, neden dış gebelik bu kadar yaygınlaştı. İşte bunların bazı sebepleri:

Birinci sebep: Bireylerin kendi başına değil de, yardım yoluyla çocuk dünyaya getirme çabası (Tüp bebek)

İkinci sebep: Cinsel yollar ile bulaşan hastalık çeşidinin artması ve bunlar nedeniyle çiftlerin zarar görmesi

Üçüncü sebep: Erken tanıya dış gebelik konusunda önem verilmemesi.

Tekrar Edebilir

Dış gebelik geçiren bir kadının tekrar dış gebelik geçirme olasılığı yüzde 15 civarındadır. Dış gebelikte hasta eğer doktora hemen başvurmazsa durum hemen fark edilmeyebilir. Kanama da ve gününde değişiklik gözlemlenebilir. Adet kanaması olmadan kişinin kasık ağrısı olabilir. Bunun sebebi dış gebeliğin ağrı olan bölge içerisinde gerçekleşmesinden kaynaklanmaktadır.

Tüp Duvarında Gerçekleşen Gebelik

Tüplerin duvarında gerçekleşen gebelikte, bebek zaman içerisinde büyür ve tüpleri yırtar. Bir çeşit iç kanama olarak adlandırılabilir. Eğer bu kanama zamanında fark edilmezse çok ciddi durumlar meydana gelebilir. Mutlaka dış gebelikte müdahale edilip, bebeğin alınması gerekmektedir. Amerika’da yapılan araştırmalara göre 1990 yıllarında kadınların ve annelerin ölüm sebepleri arasında dış gebeliğin birinci sırada olduğu tespit edilmiştir. Peki, dış gebelik neden oluşur? Dış gebeliğin oluşmasında pek çok neden olabilir. Bunlardan bazılarını yazının devamında sizler için derledik:

  • Annenin yaşının ileri olması.
  • Annenin çok fazla sigara ve alkol kullanılması.
  • Anne adayının genital enfeksiyon geçirmesi.
  • Tüplerde ve rahmin içinde enfeksiyon oluşması.
  • Doğuştan tüp ve rahimlerde bozukluk olması.

Türkiye’de dış gebelik görülmesi yüzde 0,2 civarındadır. Kadın doğumda gebelerde yapılan ilk kontrollerden biri bebeğin rahim dışı bir yerde olup olmadığı üzerinedir. Eğer bebek rahim içinde görülmezse kanda BetalHCG testi yapılır. Ve annenin durumu yakın takibe alınır. Dış gebelikte ilaçla tedavi mümkündür. Anca test sonuçlarına göre buna doktor karar vermektedir. İlaçla tedavinin etkili olmadığı durumlarda doktorlar tarafından cerrahi tedavi tavsiye edilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu