Hamilelik

Gebelik Döneminde İshale Dikkat

Anne adayları, gebelik döneminde ishale dikkat etmelidir; çünkü hamilelilk boyunca bağışıklık sistemi zayıflar. Bu durum, “listeria bakterisi” görülme sıklığını 17 kat arttırabilir.

Öyle ki ishal, listeria adı verilen bakterinin en yaygın belirtisidir. Aynı zamanda listeria, çevremizde yaygın olarak bulunan ve son derece düşük ısıda üreyebilen bir bakteri çeşididir. Belirtileri arasında ise, ateş, sırt ağrısı, bel ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı ve eklemlerde iltihaplanma gibi sorunlar bulunur.

Gebelikte Listeria Etkileri

Eğer anne adayı, gebelik döneminde ishal ve ateş gibi problemler yaşıyorsa; listeria bakterisi etkisine girmiş olabilir. Bu bakterinin görülme belirtileri hamileliğin ilk 3 ayına tekabül ederse, anne adayı düşük tehlikesiyle de karşı karşıya kalmış olabilir.

Listeria, plesanta yoluyla fetüse geçebilir. Gebelik süresince bu bakterinin belirtilerine maruz kalan anne adaylarının bebekleri, 2/3 oranında enfeksiyondan etkilenme sıklığı yaşar. Fetüsün listeriadan etkilenmesi, yalnızca düşüğe değil; aynı zamanda erken doğuma da yol açar. Öte yandan fetüs, doğumda ya da doğumdan sonra enfeksiyon kaparsa; bebekte menenjit, sepsis vb. gibi ciddi bulgular oluşabilmektedir.

Gebelikte Listeria Önlemleri

Listeria bakterisi; peynir, krema, çiğ et, tavuk ve de dondurulmuş gıdalar yoluyla hastalık yayan bir özellik taşır. Bu neden bağlı olarak dondurulmuş gıdaların saklama koşulları büyük önem taşır.

Gebelikte ishalden korunma adına şüphe uyandıran besin ve su tüketiminden kaçınılmalıdır. Yağ oranı düşük bir beslenme şekli benimsenmeli ve bol sıvı tüketimi yapılmalıdır. Mesela ayran ve yoğurt, zehirli maddelerin vücuttan atılabilmesine yardımcı olur; dolayısıyla ishal tehlikesi ya da ishale yakalanma esnasında bolca tüketilebilir.

Anne adayı, ishal geçene dek ise, haşlanmış patates, pirinç lapası, taze şeftali suyu, ekşi yeşil elma ve muz gibi bağırsak düzenleyici gıdalar tüketmeli; incir, karpuz, kayısı ve erik gibi ishali arttıran gıdalardan kaçınmalıdır.

İshalden korunmak için yapılması gerekenler arasında, sebzelerin iyi yıkanması, pişme sürelerinin uzun tutulması ve meyvelerin kabuksuz yenmesi gibi tavsiyeler yer alır. Eğer ishal, ateş, kanlı dışkı ve şiddetli karın ağrısıyla tetikleniyorsa sağlık kuruluşları ve hekim muayenesine gidilmelidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu