Sağlık

İşitme duyusu(kulak)

İşitme duyusu(kulak)
İşitme duyusu(kulak)

Dış ortamdaki mekanik ses dalgalarını işitme duyusuna çeviren organ kulaktır.20 ile 20.000 hertz arasını ses dalgalarını alan kulak frekansları ayırarak algılanan sinyalleri merkezi sinir sistemine ulaştırır. Kulak dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç kısımdan oluşur.

1-DIŞ KULAK: Deri ile kaplanmış, kıkırdakla desteklenmiş olan dış kulak kulak kepçesi ile sesleri toplayabilme özelliğine ve seslerin geliş yönünün belirlenmesine yardımcı olur. Dış kulak yolu timpan zarı ile son bulur.

2-ORTA KULAK: Hava ile dolu olan bir boşluktan oluşan orta kulak östaki borusu yardımı ile farinkse bağlanır.Ses dalgaları ile oluşan mekanik enerji malleus, inkus ve stapez denilen üç kemikçiğin hareketleri ile orta kulakta taşınır.

3-İÇ KULAK: Kohlea ve denge oranı denilen iki kısımdan oluşur. Kohlea giderek küçülen üç kıvrıma sahiptir. İnce bir tabaka ile örtülü olan kemik tabakası olan kohlea, temporal kemiğe yerleştirilir. En üst bölüm skala vestibuli, orta bölüm skala media,en alttaki bölüm ise skala timpanidir. Reissner membranı sayesinde skala media skala vestibüliden ayrılır. Skala media endolenf;skala timpani ve skala vestibüli ise perilenf ile dolu olup bu sıvılar birbirine karışmamaktadır. Timpani ile skalar media arasında baziler membran bulunur.

Baziler membranın üzerinde korti organı vardır. Korti organında iki çeşit tüy hücresi bulunmaktadır. Bunlar;eksternal(dış hücre),internal(iç hücre)dir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu