Nano Teknoloji ve Malzemeleri Nelerdir?Nano Teknoloji ve Malzemeleri Nelerdir?
Yakın gelecekte akıllı(smart) yüzeyler hemen hemen her yerde yaşam alanımıza girecektir. Suyu ittiğinden dolayı silecekleri gerektirmeyen otomobil camları, buğulanmayan lavabo aynaları ve araçların iç camları, kendiliğinden temizlenen bina dış cephe boyaları, tıkanmayan stent çeperleri, yosun ve denizde yaşayan hayvanların yapışamadığı gemi dış yüzey boyaları, ve sürtünmesiz yüzeyler hayatımıza girecek ilk uygulamalarından bazılarıdır. Hiç şüphesiz bu uygulamaların ekonomiye katkısı milyonlarca dolardır olacaktır. Bu ürünlerin bir çoğu Bekbars Nano Teknolojik Yüzey Koruma Sistemleri tarafından Almanya’da laboratuarlarda ürettirilmekte ve Türkiye’de kullanılmaktadır.
“Suyu seven” (süperhidrofobik) ve “suyu iten” (süperhidrofilik) yüzeyler bir çok önemli uygulamada kullanılmaktadır. Yer yüzünün dörtte üçünün suyla kaplı olmasının yanında suyun insanoğlu için hayati bir önemi olması da onu hayatımızın her safhasına sokuyor. İleride ki dönemlerde giysiler, camlar, betonlar, boyalar ve elektronik aletler dış etkilere maruz kalacak ve temiz kalmasını istediğimiz herşey süperhidrofobik ve süperhidrofilik parçacıklar içerecek ya da tamamen bunlarla kaplanacaktır. Tepkimeler bu yüzeylerde meydana gelerek daha yüksek verim sağlanabilir. Sürtünmeden dolayı orataya çıkacak enerji kaybı minimuma indirilebilir ve böylece yakıttan da tasarruf sağlanabilir.
Sürtünme, aşınma ve korozyonun sebep olduğu toplam maddi kayıplar, ülkelerin yıllık gayrisafi milli hasılatının yüzde 4’üne denk gelmektedir. Bu nedenle birçok ülkede sürtünme ve aşınmanın sebep olduğu kayıpların minimuma inmesine yardımcı olacak yeni “nano malzemelerin” araştırılmasına kaynak aktarmaktadır. ABD Enerji Bakanlığı, bu alanda gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerine yılda 150 milyon doların üzerinde yatırım yapmaktadır. Minimum sürtünme katsayısına sahip maddelerden bir tanesi de bor nitrürdür. Ülkemizin bor madeni açısından zengin olduğunu düşünürsek, bor merkezli malzemelerin araştırılması stratejik bir önemdedir.